Lær garnet at kende

Dette indlæg er lavet i samarbejde med Garno i qua af mit job i Garno.

I forbindelse med mit job i Garno.dk, opstår der tit en masse spørgsmål angående hvilket garn man kan og bør anvende til forskellige projekter.

Derfor tænkte jeg at der er mange som sidder med samme spørgsmål, og måske kunne have glæde af vores viden.

Lad os starte med det mest hyppige spørgsmål:

Strømpegarn? men jeg skal jo ikke strikke strømper! Selvom du ikke skal strikke strømper kan strømpegarn virkelig bruges til alverdens ting, for da der er nylon i strømpegarn er det meget slidstærk, derfor anbefaler vi i Garno, at strømpegarn også bruges til sweater, tæpper, puder, tørklæder, huer, vanter og selvfølgelig strømper og tykke sokker.

Så selvom at det hedder strømpegarn og ideelt til strømpearbejde kan det også bruges til en masse andet. Tit er det faktisk en god ide IKKE at gå uden om nylon i garn, hvis man ønsker et slidstærkt resultat da nylon er i garnet for netop at gøre det slidstærkt.

Jeg kan ikke tåle uld, men jeg vil gerne have noget garn med samme egenskab. Uld indeholder lanolin, hvilket er det som man som regel ikke kan tåle, når man er uld allergiker, der med ikke sagt at det gælder for alle! Det garn vi anbefaler alternativt til uld er Lamauld, da det netop ikke indeholder lanolin, så man behøver ikke altid gå med et akrylgarn fordi man ikke tåler uld, flere er kommet tilbage og takket os for at de har lært lama uld at kende.

Lama uld har en masse lækre kvaliteter:
Lamafibren:
• Åndbart – varmer, når det er vådt og tørrer hurtigt
• Absorberer fugt og er varmeisolerende
• Er naturligt allergivenligt og anvendbart selv til følsom hud
• Er antibakterielt – så det beholder ikke kropslugt
• Er naturligt snavsafvisende
• Er en elastisk og stærk fiber
• Har lav statisk elektricitet, så det tiltrækker ikke fnug og snavs – og derfor let at ryste af
• Farverne blegner ikke – de har høj holdbarhed
• Lang levetid
• Regn med – yderst bekvæmme beklædningsgenstande ved temperatursvingninger på op til 50 grader.
Lamauld indeholder ikke lanolin som fåreuld – og gør den derfor allergivenlig.
Egner sig fantastisk til børne- samt babytøj + babytæpper og sjaler .
Luksus for garnkendere.
Akrylgarn vil også være en rigtig god mulighed for dem der ikke tåler uld.
Hvilket garn vil du anbefale til denne opskrift hvis det ikke skal være det originale garn? Når jeg får dette spørgsmål, kigger jeg ALTID på løbelængden på det oprindelig garn som er brugt, på den måde kan jeg nemlig regnet ud hvor mange nøgler man skal bruge ved at vælge noget alternativt, det er selvfølgelig også vigtigt at kigge på pind størrelse, men jeg personligt kigger ALDRIG på strikkefastheden, hverken på garnet eller i opskriften, da alle strikker forskelligt. Jeg har faktisk aldrig formået at få den samme strikke fasthed som på garnet ved at bruge anbefalet pind. Udregningen kan se således ud: Oprindeligt garn har en løbelængde på 130 meter pr 50 gram og der skal bruges 7 nøgler. Alternativt garn har en løbelængde på 155 meter pr 50 gram 130×7=910 meter … 910/155=5,8 nøgler dvs 6 nøgler skal der bruges af det alternative garn. Og husk ALTID at lav en strikkeprøve så du ved hvilken pind du skal bruge til dit projekt.

På denne måde kan du nemt se hvor meget du skal bruge, dog anbefaler jeg altid at tage et ekstra nøgle, for i Garno er der 365 dage returret, det betyder at du kan levere hele ubrugte nøgler tilbage hvis du alligevel købte for meget.

Jeg vil ikke arbejde med akryl, men gider ikke altid bruge bomuld, kan jeg bruge noget med samme egenskaber som bomuld der ikke er så tungt til fx en bluse? Svaret er ja, der findes alternativer til bomuld, som fx Tencel og bambus, og hør som også er naturbaseret som bomuld. Bomuld er fremstillet af frøuld af flere forskellige planter i bamuldsfamilien. Tencel er fremstillet fra eukalyptus træ. Bambus er fremstillet af Bambus. Hør er fremstillet af hørplanter. Ønsker du at lave en trøje, men ikke ønsker 100 % bomuld kan du fx anvende et blandingsgarn med fx 50% bomuld og en anden kvalitet, det kunne være akryl eller et andet let garn for at gøre bomulden let.

Tencel er et naturmateriale, som fremstilles af cellulosefibre af botanisk oprindelse der definerer en ny standard for bæredygtighed og naturlig komfort – fra det hurtigvoksende træ eukalyptus. 
For at fremstille denne fiber af træ anvendes biologisk nedbrydelig kemikalie – høj ressourceeffektivitet og lav økologisk indvirkning – spindingsproces med recirkulerende vandbehandling og genbrug af opløsningsmidler. Yderst miljøvenligt fremstillet.
Tencel absorberer fugt meget effektivt, hvilket medfører en tør og svalende følelse – termisk regulerende og er antibakteriel. – Minimal statisk elektricitet. Høj styrke og langvarig holdbarhed. På grund af fiberens slanke tværsnit giver det stadig blødhed selv efter gentagne vask.
Bambus: Dyrkningen af bambusplanten er skånsom mod naturen, da bambus er en vedvarende ressource (behøves ikke omplantes). Bambus har antibakterielle egenskaber (sprøjtes ikke i naturen). Antibakterielle egenskaber gør også at dette garn er fantastisk til både køkkenbrug og til baby-/børnetøj

Hvad kan jeg bruge akrylgarn til? Der har virkelig været mange forskellige meninger omkring akrylgarn gennem årene, men faktum er at akrylgarn kan bruges til virkelig meget, som fx lækre varme sofatæpper og puder, man kan også sagtens lave en sweater, ligesom man køber tøj af akryl kan akrylgarn også bruges til at strikke og hækle tøj af. Da akryl ikke er et naturmateriale vil man også kunne finde akryl billigere end fx uld og bomuld, og løbelængden på akryl vil som regel også være en del længere end andre andre kvaliteter på samme antal gram, da akryl er et meget let garn.

Akrylgarn har både nogle ulemper så som det kan være svært at ånde i og en masse fordele som at garnet findes i et væld af lækre farver, og kan vaskes igen og igen. Som regel er man enten for eller imod akryl.

Hvad er Mohairgarn lavet af?
Mohairgarn er fremstillet af håret fra Angora geden. Både holdbart og elastisk mohair er kendt for sin gode holdbarhed, elastiske evner og høje glans, og derfor ofte bruges i fiberblandinger for at tilføje disse kvaliteter til et garn.

Vi får også tit spørgsmål til hvilke strikkepinde/hæklenåle der er de bedste, og til det kan vi kun fortælle vores egne meninger, da der intet rigtigt eller forkert er, jeg kan fx ikke undvære mine Clover Amour hæklenåle, og mine favorit strikkepinde er Pony Perfect men det betyder ikke at andre hæklenåle/strikkepinde ikke kan være lige så fantastiske for netop dig, jeg plejer at anbefale at købe en hæklenål, fx den billigste for at se om det er noget, og hvis ikke der er så prøve en anden..

For ikke at gøre dette indlæg meget længere stopper jeg her, men jeg kunne fortsætte i evigheder og du skal være velkommen til at stille spørgsmål i kommentar under indlægget det kan være jeg redigere indlægget med tiden.

Tak fordi du læste med.

/June

June Mouritzen
Indlæg oprettet 94

En tanke om “Lær garnet at kende

  1. Hejsa June.
    Tak for indlæg🙂. Der er flere ting jeg vil tage til mig. For synes tit de opskrifter i mine ugeblade, er med garn som ikke altid kan købes her i nærheden, hvor jeg bor. Og Garno har jo heller ikke alle garner der findes😊. Har faktisk kun købt hos Garno, på nettet det sidste års tid😊🙂👍❤. Der er desværre kun ét problem med Garno😊😉, der er for langt at køre🙂. Derfor er jeg glad for garno-boxen. Der er flere garner, man ikke kender, man stifter bekendtskab med👍.
    God søndag til jer, dejlige garn-mennesker❤👍🌹

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen